Tuky

Chémia
9. ročník ZŠ

Vzdelávacia oblasť: ORGANICKÉ LÁTKY
Tematický celok: ORGANICKÉ LÁTKY V ŽIVÝCH ORGANIZMOCH
Téma: TUKY

  • Aký je ich význam v organizme?
  • Vyskytujú sa aj v telách rastlín, alebo len v živočíšnych telách?
  • Aké je zloženie tukov?
  • Od čoho závisí skupenstvo tukov?

Pozorne si pozri videoprezentáciu. Dozvieš sa odpovede na úvodné otázky a hravo zodpovieš aj na otázky nižšie. 

Ak odpovede doplníš do tajničky, dozvieš sa dokončenie známeho príslovia: „Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom, …“

Otázky

  1. Reakcia vzniku tuhého tuku z kvapalného sa volá ………. .
  2. Životne dôležitá látka pre ľudský organizmus, ktorá vzniká z 2/3 v pečeni a 1/3 získavame stravou je ………. .
  3. Tvoria energetickú zásobu v tele, chránia pred stratou tepla, obsahujú cholesterol: ………. tuky.
  4. Tuk je ………. alkoholu a vyššej mastnej kyseliny.
  5. Príčina zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi je nadmerná konzumácia živočíšnych a stužených tukov, konzumácia ………. jedál ako sú hranolky, nepravidelné stravovanie a minimálny pohyb.
  6. Nasýtením nenasýtených mastných kyselín v mieste dvojitej väzby vodíkom vznikne ………. tuk.
  7. Tuk obsahuje tieto prvky: uhlík, kyslík a ………. .
  8. D, E, K, A sú ………. rozpustné v tukoch.
  9. Kvapalné tuky sú rastlinné ………. .
  10. Skupenstvo tukov závisí od rôzneho obsahu mastných kyselín s ………. väzbou.
  11. Tuhé tuky sú estery mastných kyselín ………. násobných väzieb.
  12. Koľko prvková organická zlúčenina je tuk? ……….
  13. Príliš vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi spôsobuje ………. tepien a ciev.
  14. Chemická reakcia vzniku tukov je ………. .
  15. Hydroxid sodný a draselný sú alkalické alebo ………. látky.
  16. Ktoré tuky neobsahujú cholesterol? ……….
  17. Vedľajším produktom pri výrobe mydla je ………. .
  18. Reakciou tuku s hydroxidom draselným vzniká ………. mydlo.
  19. Reakcia vzniku mydla z tuku sa volá ………. .
  20. Živočíšne tuky sú súčasťou ………. tkaniva a bunkových membrán.
  21. Výsledkom nadmerného ukladania tuku v tele je ………. .

Mohlo by vás zaujímať