Tvaroh a tavený syr
Vzdelávacia oblasť: ORGANICKÉ LÁTKY
Tematický celok: ORGANICKÉ LÁTKY V ŽIVÝCH ORGANIZMOCH
Téma: BIELKOVINY
Mlieko obsahuje vodu, cukry, tuky, bielkoviny a rôzne minerálne látky. Z bielkovín sa v mlieku nachádza najmä kazeín a mliečny albumín. Tvojou úlohou je oddeliť bielkoviny z mlieka a pripraviť z nich najskôr tvaroh denaturáciou bielkovín. V ďalšom kroku si vyskúšaš pripraviť tavený syr. Hoci tavené syry nie sú považované za veľmi zdravú stravu najmä kvôli vysokému obsahu solí, tukov, fabív a konzervantov, sú chutné a obľúbené (napr. v hamburgeroch). Ak si však takýto syr pripravíš sám z vlastných surovín, nebude obsahovať konzervanty či farbivá a jeho zloženie ti bude známe.
Pomôcky:
1 dcl pohárik, polievková a čajová lyžička, sitko, zdroj tepla, rajnička, vareška, sáčok/potravinárska fólia
Chemikálie:
1 dcl plnotučné mlieko, sóda bikarbóna, kyselina octová 8% (kuch. ocot)
Postup:
- Do pohárika nalej 1 dcl plnotučného mlieka.
- K mlieku pridaj polievkovú lyžicu kyseliny octovej, zamiešaj a pozoruj.
- Zmes z pohárika prelej do rajničky a zohrievaj na miernom plameni za neustále miešania až do varu. Pozoruj, čo sa so zmesou deje.
- Zovretú zmes odstav z plameňa a nechaj vychladnúť.
- Vychladnutú zmes prefiltruj cez hustejšie sitko a nechaj celkom odkvapkať.
- Filtračný koláč prelož/presyp do čistého pohárika a pridaj k nemu ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Zmes poriadne premiešaj a pozoruj.
- Pripravenú zmes tvarohu a sódy bikarbóny zmiešaj s 1 polievkou lyžicou roztopeného masla.
- Zmes tvarohu, sódy bikarbóny a masla opatrne roztápaj v rajničke na miernom ohni a neustále miešaj až kým nezískaš jednoliatu hladkú hmotu.
- Túto hmotu môžeš ochutiť štipkou soli, korenia, papriky… (koreniny do nej primiešaj).
- Hmotu vylej na potravinovú fóliu, roztlač na placku, prikry druhou vrstvou potravinovej fólie a ulož na hodinku do chladu.
POPREMÝŠĽAJ, VYHĽADAJ, ZISTI a POPÍŠ…
- Opíš, čo si pozoroval(a), čo sa dialo s mliekom po pridaní kyseliny octovej? Zmenila sa štruktúra či farba mlieka? Ostalo niečo zachytené na lyžičke, ktorou si miešal(a) túto zmes.
- Opíš zmeny, ku ktorým došlo v mlieku po jeho zahriatí (farba, štruktúra, druh zmesi).
- Opíš filtračný koláč z tvojho experimentu (farbu, štruktúru, skupenstvo).
- Zisti, čo tento filtračný koláč obsahuje, ktorá časť mlieka po filtrácii prevarenej zmesi v ňom ostala.
- Ak získaný filtračný koláč ochutnáš, určite zistíš, ktorú potravinu predstavuje ……
- Vysvetli, čo spôsobila kyselina octová a vysoká teplota bielkovinám v mlieku? Ako tento dej nazývame?
- Je denaturácia bielkovín v tomto prípade vratná alebo nevratná? Vysvetli.
- Aká je biologická hodnota bielkovín, ktoré obsahuje mlieko? Ostáva ich biologická hodnota po denaturácii v tvojom experimente zachovaná? Vysvetli.
- Opíš ako vyzerá filtrát, ktorý si získal po prefiltrovaní (najmä farba).
- Zisti, čo ostalo vo filtráte zo zmesi mlieka, teda jeho zloženie.
- Vyhľadaj ako sa tento filtrát nazýva a akú hodnotu má pre naše zdravie. (Môžeš ho pokojne okoštovať)
- Opíš ako sa zmenila zmes tvarohu po zamiešaní sódy bikarbóny. Čo spôsobila sóda bikarbóna v tejto zmesi?
- Aké taviace soli sa používajú k príprave taveného syra v potravinárskom priemysle? Uveď ich názov aj chemický vzorec.
- Podarilo sa ti pripraviť tvaroh a následne tavený syr? Ako chutili tvoje výrobky?
Produkty pripravené experimentovaním žiakov.