Tvaroh a tavený syr

Chémia
9. ročník ZŠ

Vzdelávacia oblasť: ORGANICKÉ LÁTKY
Tematický celok: ORGANICKÉ LÁTKY V ŽIVÝCH ORGANIZMOCH
Téma: BIELKOVINY

Mlieko obsahuje vodu, cukry, tuky, bielkoviny a rôzne minerálne látky. Z bielkovín sa v mlieku nachádza najmä kazeín a mliečny albumín. Tvojou úlohou je oddeliť bielkoviny z mlieka a pripraviť z nich najskôr tvaroh denaturáciou bielkovín. V ďalšom kroku si vyskúšaš pripraviť tavený syr. Hoci tavené syry nie sú považované za veľmi zdravú stravu najmä kvôli vysokému obsahu solí, tukov, fabív a konzervantov, sú chutné a obľúbené (napr. v hamburgeroch). Ak si však takýto syr pripravíš sám z vlastných surovín, nebude obsahovať konzervanty či farbivá a jeho zloženie ti bude známe.

Pomôcky:

1 dcl pohárik, polievková a čajová lyžička, sitko, zdroj tepla, rajnička, vareška, sáčok/potravinárska fólia

Chemikálie:

1 dcl plnotučné mlieko, sóda bikarbóna, kyselina octová 8% (kuch. ocot)

Postup:

  1. Do pohárika nalej 1 dcl plnotučného mlieka.
  2. K mlieku pridaj polievkovú lyžicu kyseliny octovej, zamiešaj a pozoruj.
  3. Zmes z pohárika prelej do rajničky a zohrievaj na miernom plameni za neustále miešania až do varu. Pozoruj, čo sa so zmesou deje.
  4. Zovretú zmes odstav z plameňa a nechaj vychladnúť.
  5. Vychladnutú zmes prefiltruj cez hustejšie sitko a nechaj celkom odkvapkať.
  6. Filtračný koláč prelož/presyp do čistého pohárika a pridaj k nemu ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Zmes poriadne premiešaj a pozoruj.
  7. Pripravenú zmes tvarohu a sódy bikarbóny zmiešaj s 1 polievkou lyžicou roztopeného masla.
  8. Zmes tvarohu, sódy bikarbóny a masla opatrne roztápaj v rajničke na miernom ohni a neustále miešaj až kým nezískaš jednoliatu hladkú hmotu.
  9. Túto hmotu môžeš ochutiť štipkou soli, korenia, papriky… (koreniny do nej primiešaj).
  10. Hmotu vylej na potravinovú fóliu, roztlač na placku, prikry druhou vrstvou potravinovej fólie a ulož na hodinku do chladu.

POPREMÝŠĽAJ, VYHĽADAJ, ZISTI a POPÍŠ…

  1. Opíš, čo si pozoroval(a), čo sa dialo s mliekom po pridaní kyseliny octovej? Zmenila sa štruktúra či farba mlieka? Ostalo niečo zachytené na lyžičke, ktorou si miešal(a) túto zmes. 
  2. Opíš zmeny, ku ktorým došlo v mlieku po jeho zahriatí (farba, štruktúra, druh zmesi). 
  3. Opíš filtračný koláč z tvojho experimentu (farbu, štruktúru, skupenstvo). 
  4. Zisti, čo tento filtračný koláč obsahuje, ktorá časť mlieka po filtrácii prevarenej zmesi v ňom ostala. 
  5. Ak získaný filtračný koláč ochutnáš, určite zistíš, ktorú potravinu predstavuje …… 
  6. Vysvetli, čo spôsobila kyselina octová a vysoká teplota bielkovinám v mlieku? Ako tento dej nazývame? 
  7. Je denaturácia bielkovín v tomto prípade vratná alebo nevratná? Vysvetli. 
  8. Aká je biologická hodnota bielkovín, ktoré obsahuje mlieko? Ostáva ich biologická hodnota po denaturácii v tvojom experimente zachovaná? Vysvetli. 
  9. Opíš ako vyzerá filtrát, ktorý si získal po prefiltrovaní (najmä farba). 
  10. Zisti, čo ostalo vo filtráte zo zmesi mlieka, teda jeho zloženie. 
  11. Vyhľadaj ako sa tento filtrát nazýva a akú hodnotu má pre naše zdravie. (Môžeš ho pokojne okoštovať) 
  12. Opíš ako sa zmenila zmes tvarohu po zamiešaní sódy bikarbóny. Čo spôsobila sóda bikarbóna v tejto zmesi? 
  13. Aké taviace soli sa používajú k príprave taveného syra v potravinárskom priemysle? Uveď ich názov aj chemický vzorec. 
  14. Podarilo sa ti pripraviť tvaroh a následne tavený syr? Ako chutili tvoje výrobky? 

Produkty pripravené experimentovaním žiakov.

Mohlo by vás zaujímať

Výtvarná výchova
Základná škola, Stredná škola
Slovenský jazyk
Základná škola
Slovenský jazyk
Základná škola