Tuky
Vzdelávacia oblasť: ORGANICKÉ LÁTKY
Tematický celok: ORGANICKÉ LÁTKY V ŽIVÝCH ORGANIZMOCH
Téma: TUKY
- Aký je ich význam v organizme?
- Vyskytujú sa aj v telách rastlín, alebo len v živočíšnych telách?
- Aké je zloženie tukov?
- Od čoho závisí skupenstvo tukov?
Pozorne si pozri videoprezentáciu. Dozvieš sa odpovede na úvodné otázky a hravo zodpovieš aj na otázky nižšie.
Ak odpovede doplníš do tajničky, dozvieš sa dokončenie známeho príslovia: „Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom, …“
Otázky
- Reakcia vzniku tuhého tuku z kvapalného sa volá ………. .
- Životne dôležitá látka pre ľudský organizmus, ktorá vzniká z 2/3 v pečeni a 1/3 získavame stravou je ………. .
- Tvoria energetickú zásobu v tele, chránia pred stratou tepla, obsahujú cholesterol: ………. tuky.
- Tuk je ………. alkoholu a vyššej mastnej kyseliny.
- Príčina zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi je nadmerná konzumácia živočíšnych a stužených tukov, konzumácia ………. jedál ako sú hranolky, nepravidelné stravovanie a minimálny pohyb.
- Nasýtením nenasýtených mastných kyselín v mieste dvojitej väzby vodíkom vznikne ………. tuk.
- Tuk obsahuje tieto prvky: uhlík, kyslík a ………. .
- D, E, K, A sú ………. rozpustné v tukoch.
- Kvapalné tuky sú rastlinné ………. .
- Skupenstvo tukov závisí od rôzneho obsahu mastných kyselín s ………. väzbou.
- Tuhé tuky sú estery mastných kyselín ………. násobných väzieb.
- Koľko prvková organická zlúčenina je tuk? ……….
- Príliš vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi spôsobuje ………. tepien a ciev.
- Chemická reakcia vzniku tukov je ………. .
- Hydroxid sodný a draselný sú alkalické alebo ………. látky.
- Ktoré tuky neobsahujú cholesterol? ……….
- Vedľajším produktom pri výrobe mydla je ………. .
- Reakciou tuku s hydroxidom draselným vzniká ………. mydlo.
- Reakcia vzniku mydla z tuku sa volá ………. .
- Živočíšne tuky sú súčasťou ………. tkaniva a bunkových membrán.
- Výsledkom nadmerného ukladania tuku v tele je ………. .