Snehové pusinky a pH
Vzdelávacia oblasť: VÝZNAMNÉ CHEMICKÉ PRVKY A ZLÚČENINY
Tematický celok: NEUTRALIZAČNÉ A REDOXNÉ REAKCIE
Téma: pH INDIKÁTORY
Snehové pusinky nemusia byť vždy len snehovo biele. K ich zafarbeniu však nepotrebuješ potravinárske farbivo. Stačia znalosti z chémie a ľahko „vyčaruješ“ snehové pusinky ružové aj modré.
Pomôcky a chemikálie:
výluh z červenej kapusty, bielok z vajíčka, práškový cukor, citrónová šťava, 3 mištičky, 3 lyžičky, špička na zdobenie, horúci vodný kúpeľ, metlička na šľahanie, plech na pečenie, obľúbený recept na snehové pusinky
Postup:
- Priprav si výluh z červenej kapusty podľa postupu v tomto odkaze.
- Podľa receptu si priprav/odváž potrebné množstvo práškového cukru a vaječné bielko.
- Z vajíčkového bielka vyšľahaj nad parou (horúcim vodným kúpeľom) tuhý sneh a potom do neho primiešaj preosiaty práškový cukor.
- Bielkový sneh rozdeľ do troch mištičiek.
- Do prvej mištičky nakvapkaj približne za lyžičku citrónovej šťavy.
- K bielku s citrónovou šťavou prilej približne lyžičku výluhu z červenej kapusty a zamiešaj (ak sa sneh veľmi zriedi, pridaj ešte trochu práškového cukru a dobre vymiešaj).
- K bielku v druhej mištičke pridaj lyžičku výluhu červenej kapusty a dobre premiešaj.
- Sneh v tretej mištičke nechaj biely.
- Pripravenými farebnými snehmi naplň špičku na zdobenie a vytláčaj snehové pusinky na plech. Pusinky suš vo vyhriatej rúre podľa pokynov v tvojom recepte.
Vysvetlenie sfarbenia polevy
Bielkový sneh z vaječného bielka je bielej farby.
Keď ku snehu pridáme výluh z červenej kapusty, sfarbí sa do tyrkysova. Farebná zmena výluhu z červenej kapusty, ktorá je prírodným pH indikátorom, indikuje podľa pH farebnej stupnice červenej kapusty zásadité prostredie. Nuž a vaječný bielok je zásaditý.
Keď k bielkovému snehu pridáme šťavu z citróna, zmeníme pH na kyslé. Túto zmenu pH prostredia indikuje farba pridaného výluhu z červenej kapusty – sneh sa sfarbí do ružova.