Izolácia škrobu
Vzdelávacia oblasť: ORGANICKÉ LÁTKY
Tematický celok: ORGANICKÉ LÁTKY V ŽIVÝCH ORGANIZMOCH
Téma: SACHARIDY
Škrob patrí medzi polysacharidy. Je dôležitou surovinou v potravinárstve, farmácii aj v chemickom priemysle. Získava sa z rôznych plodín. Jednou z nich sú aj zemiaky.
Vyskúšaj izolovať škrob z hľuzy zemiaku.
Pomôcky:
strúhadlo, gáza alebo kúsok obväzu, sitko, 2 hrnčeky, tanierik, nôž, lyžička
Chemikálie:
zemiak, voda
Postup:
- Väčší zemiak odváž na váhach a zapíš si jeho hmotnosť. Potom ho očisti od šupky a nastrúhaj na jemnom strúhadle.
- Nastrúhaný zemiak zalej v hrnčeku 200ml vody a intenzívne premiešaj.
- Zmes preceď do čistého hrnčeka cez sitko, v ktorom je gáza alebo obväz preložený štvormo. Gázu dobre vyžmýkaj.
- Hrnček s precedenou tekutinou nechaj v pokoji stáť až kým sa na jeho dne neusadí škrob.
- Opatrne zlej vodu nad škrobom.
- Do škrobu pridaj približne 100ml vody a premiešaj.
- Počkaj kým sa škrob znovu usadí na dne a opäť opatrne zlej vodu nad škrobom.
- Škrob nechaj vysušiť voľne na vzduchu.
- Odváž množstvo získaného suchého škrobu a odlož si ho k ďalšiemu experimentovaniu
POPREMÝŠĽAJ, VYHĽADAJ, ZISTI a POPÍŠ…
- Uveď medzi aké zlúčeniny patrí škrob?
- Popremýšľaj akým spôsobom, vďaka akému deju sa objaví škrob v rastlinných častiach a na čo rastlinám slúži?
- Uveď ako delíme škrob podľa výskytu alebo pôvodu.
- Vieš aké je konkrétne využite škrobu človekom
- v potravinárstve
- vo farmaceutickom priemysle
- v priemyselnej výrobe?
- Uveď ako sa nazýva spôsob oddeľovania zložiek zmesi, ktorý si využil pri oddeľovaní škrobu od kvapaliny postupným zlievaním vody nad škrobom.
- Využil si v procese získavania škrobu ešte aj iný spôsob oddeľovania zložiek zmesi? Opíš.
- Zo zistených hmotností hľuzy zemiaku a získaného škrobu urči/vypočítaj percentuálne množstvo škrobu v hľuze.