Chladiaca zmes a zmrzlina

Chémia
6. ročník ZŠ
7. ročník ZŠ

Látky a ich vlastnosti – Zmesi a chemicky čisté látky

Viete, na akom princípe funguje zmrzlinovač? Prišla na to pani Nancy Johnsonová z americkej Pennsylvánie už v roku 1843. Zmrzlinovače veru nie sú žiadna novinka posledných rokov. Tie prvé jednoduché chladili zmrzlinu zaujímavým spôsobom.

Zmrzlinová hmota vložená v mise s dutými stenami sa ručne miešala a zároveň rovnomerne ochladzovala zmesou ľadu a soli. Soľ spôsobuje, že ľad sa topí a pri tejto premene na vodu sa znižuje teplota zmesi (využíva sa to aj v zime, keď sa ľadové chodníky a cesty posýpajú soľou). Zmrzlina sa musela miešať každých 10 minút po dobu až niekoľkých hodín, aby bola jemná a neobsahovala veľké kryštáliky ľadu.

Možno máte doma zmrzlinovač a možno práve taký, čo sa podobá na ten prvý v histórii ľudstva. Ten najjednoduchší tvorí misa, ktorá má duté steny naplnené chladiacou zmesou vody a soli a zmrzlinová hmota v nej sa automaticky mieša v pravidelných intervaloch zabudovaným mixérom. Soľ, ktorú použila prvá zmrzlinárka pani Johnsonová bola kamenná, biela s chemickým vzorcom NaCl. V dnešných zmrzlinovačoch sa požíva soľ, ktorá sa volá chlorid vápenatý a jej chemický vzorec je CaCl2.

V experimente si vyskúšaš pripraviť vlastnú chladiacu zmes z ľadu a kuchynskej soli. Ak ju správne namiešaš, teplota klesne až na -20°C.

Pozri si videonávod a postupuje podľa nižšie zadaného postupu.

Experiment

Pomôcky a chemikálie:

2 nádoby, ktoré môžeš do seba vložiť (nie príliš veľké), formičky na ľad, lyžica, šľahač alebo mixér, tanierik

kuchynská soľ, voda, smotana na šľahanie alebo ovocie

Postup:

1. Do formičiek na ľad nalej vodu a daj zamraziť do mrazničky minimálne na 3-4 hodiny (závisí od veľkosti formičiek)

2. Smotanu na šľahanie, 1dcl (môžeš ochutiť cukrom) vyšľahaj do polotuha šľahačom alebo pomocou mixéra.

3. Do väčšej nádoby nasyp pripravený ľad (toľko, aby bol približne do polovice nádoby).

4. K ľadu prisyp približne toľko lyžičiek soli, koľko kociek ľadu si použil a poriadne premiešaj.

5. Do veľkej nádoby s ľadom vlož menšiu so zmrzlinovou hmotou tak, aby bola celá obklopená zo strán ľadom. Prikry utierkou.

6. Zmrzlinu pravidelne každých 10 minút premiešavaj lyžicou po dobu 40 minút.

7. Po tomto čase je zmrzlina pripravená k servírovaniu – naber ju na tanierik a ozdob podľa chuti.

Ak nemáš doma šľahačku, môžeš si pripraviť ovocnú dreň z akéhokoľvek ovocia.

Ovocie pomixuj na jemno (môžeš osladiť cukrom), nalej do menšej nádobky a postupuj ako pri príprave zmrzliny zo smotany.

Otázky:

1. Kedy bol patentovaný prvý zmrzlinovač a kto bol jeho autorom?

2. Pokús sa vysvetliť, ako fungoval prvý zmrzlinovač.

3. Zmes tvorená kúskami ľadu a zrnkami soli je zmes: (rovnorodá alebo rôznorodá)

4. Na akú teplota sa môže znížiť teplota zmesi po pridaní soli do ľadu?

5. Zisti, čo má spoločné kamenná a kuchynská soľ?

6. Prečo je dôležité zmrzlinu počas jej výroby miešať?

7. Pomenuj druh zmesi, ktorou je zmrzlina.

8. Čo by sa stalo zo zmrzlinovou/smotanovou/ovocnou hmotou, keby sme ju dali len do mrazničky a vôbec nemiešali?

9. Pokús sa opísať, ako vzniká kryštálik ľadu alebo snehová vločka.

10. Opíš (nielen jedným slovom), ako sa ti darilo pri experimentovaní.

Mohlo by vás zaujímať

Chémia
Bez obmedzenia
Chémia
6. ročník ZŠ
7. ročník ZŠ
Informatika
5. ročník ZŠ
6. ročník ZŠ