Bielkoviny
Vzdelávacia oblasť: ORGANICKÉ LÁTKY
Tematický celok: ORGANICKÉ LÁTKY V ŽIVÝCH ORGANIZMOCH
Téma: BIELKOVINY
Vajíčko je významným zdrojom bielkovín. Môže byť pre nás chutné, keď si ho uvaríme, ale keď ho zohreje sliepočka, za nejaký čas sa z neho vyliahne kuriatko. Dokážeš vysvetliť tento zázrak života?
Pozorne si pozri videoprezentáciu a určite prídeš na odpoveď k úvodnej otázke.
Po správnom vyplnení tajničky v nej nájdeš dokončenie: „Bielkoviny sú …“
Otázky
- Prvok …………………., ktorý je základom všetkých organických zlúčenín tvorí 50% bielkoviny.
- Bielkovina je …………………. organická zlúčenina C, O, H, N, S a P
- …………………. denaturácia znamená, že je stále možné obnovenie pôvodnej štruktúry bielkoviny.
- Molekuly, v bielkovine aminokyseliny pospájané do dlhého reťazca tvoria …………………. .
- Základnou stavebnou jednotkou bielkovín je …………………. .
- Poznáme …………………. rôznych aminokyselín, ktoré tvoria bielkoviny.
- Aminokyseliny sa navzájom spájajú …………………. väzbami.
- Aminokyseliny môžu byť v makromolekule bielkoviny rôzne ……………………… .
- Z …………………. štruktúry bielkovín vyplývajú rôzne vlastnosti a funkcie bielkovín.
- …………………. štruktúra bielkoviny sa vzhľadom podobá na telefónnu šnúru alebo špirálu/strunu.
- Najväčším zdrojom rastlinných bielkovín sú …………………. .
- Kvartérna štruktúra bielkoviny pripomína …………………. vlny.
- Aminokyselina je tvorená …………………. kyselinou a aminoskupinou.
- Pri vzniku peptidovej väzby medzi aminokyselinami sa uvoľní molekula …………………. .
- Denaturovaná bielkovina stráca biologické vlastnosti ale zachováva si svoju biologickú …………………. .
- K denaturácii bielkoviny môže dôjsť pôsobením tepla, žiarenia alebo …………………. .
- Denaturácia alebo …………………. bielkovín spôsobuje zmenu priestorového usporiadania reťazca bielkoviny.
- Biela tekutina, ktorá je významným zdrojom živočíšnych bielkovín je …………………. .
- Trvalá zmena štruktúry bielkovín je spôsobená …………………. denaturáciou.
- Enzýmy aj niektoré …………………. sú látky bielkovinovej povahy.
- Živočíchy prijímajú bielkoviny z …………………. .
- Rastliny si tvoria bielkoviny z …………………. látok ako napr. CO2, H2O a zlúčeniny N.