Počasie

Geografia
5. ročník ZŠ

Na úvod si pozrite túto (prípadne inú) predpoveď počasia

Už ste predtým videli predpoveď počasia? Viete prečo je predpoveď počasia taká dôležitá pre ľudí? A čo je to vlastne počasie a ako ho vieme predpovedať? Viem, je to veľa otázok, ale pokoj. 🙂 Odpovede nájdete nižšie.

Dôležité pojmy:

  1. Počasie je aktuálny (okamžitý) stav ovzdušia na určitom mieste. To znamená, že keď sa teraz pozriem von oknom v Bratislave, vidím, že prší, ale možno v presne v tomto istom momente v Košiach je krásne slnečné počasie. V priebehu niekoľkých hodín sa to môže otočiť. Na rozdiel od toho je podnebie dlhodobým stavom ovzdušia na určitom mieste.
  2. Meteorológia je vedný odbor, ktorá sa venuje počasiu a odborník, ktorý sa zaoberá s predpoveďou počasia, je meteorológ.
  3. Meteorologické družice sú umelé družice (satelity), ktoré neustále sledujú (monitorujú) stav atmosféry a na základe získaných dát dokážeme predpovedať počasie.
  4. Vlastnosti ovzdušia – teraz si spomeňte na predpoveď počasia z úvodu: akým vlastnostiam počasia sa venovala „rosnička“ v predpovedi? Ak ste dávali pozor, tak by ste mali vedieť uviesť (aj na základe predchádzajúcej skúsenosti), že sú to napr.: teplota ovzdušia, stav oblačnosti, zrážky, smer a rýchlosť vetra, výstrahy a pod.

Úloha č. 1 – aké piktogramy (obrázky) sa používajú na vyjadrenie vyššie uvedených vlastností ovzdušia? S niektorými pomôžem, ale ostatné si skúste nájsť pomocu internetu. 🙂

V mobilných telefónoch, tabletoch alebo na internete je množstvo zdrojov, odkiaľ môžeme čerpať informácie o počasí. Ak hľadáte takú, ktorá by mala byť presnou, tak odporúčam www.shmu.sk. Je to internetová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu a vyzerá takto:

Na tejto stránke nájdete množstvo informácii, ale ja odporúčam predovšetkým Grafickú predpoveď a Aladin.

V modeli Aladin nájdete podrobné informácie o teplote, oblačnosti, zrážkach, rýchlosti a smere vetra na niekoľko dní dopredu. S tým, že si viete nastaviť obec, v ktorej žijete. Je to super! 🙂

Predchádzajúce úlohy si môžete stiahnuť aj ako pracovný list vo formáte PDF.

Mohlo by vás zaujímať

Anglický jazyk
Základná škola
Biológia
Etická výchova
Informatika
Matematika
Slovenský jazyk
Výtvarná výchova
Základná škola, Stredná škola
Chémia
Stredná škola