Vzdelávacia oblasť: LÁTKY A ICH VLASTNOSTI Tematický celok: ZMESI A CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY Téma: SUBLIMÁCIA JÓDU
Jód je dôležitý biogénny prvok, nevyhnutný pre správny vývoj organizmu. Používa sa aj na prípravu dezinfekčných prostriedkov. Za normálnych podmienok je jód tuhá látka sivej farby s tmavofialovým nádychom a kovovým leskom.
Názov jódu pochádza z gréckeho slova ιώδης, iódés, „fialový“.
Už pri miernom zahriatí tuhého jódu dochádza k jeho sublimácii – zmene na plynné skupenstvo. Pary jódu sú jasnej fialovocyklámenovej farby a sú dráždivé. Po ich ochladení dochádza k desublimácii – tvoria sa tuhé doštičkovité kryštáliky jódu.
Kryštáliky jódu cez mikroskop, L. Dovalová
Pokús sa odpovedať na otázky:
Skús zdôvodniť podľa čoho je v gréčtine nazvaný jód?
Zisti, v akej podobe sa jód používa ako dezinfekcia? Môžeš vyhľadať aj konkrétny prípravok, preštudovať jeho zloženie a nájsť aj výstražný piktogram, ktorým je prípravok označený.
Existuje zlúčenina jódu, ktorá sa používa v zábavnej pyrotechnike. Vyhľadaj, ako sa táto zlúčenina volá a v ktorom zábavnom pyrotechnickom výrobku sa nachádza? (niekoľko fotografií a video k tejto zlúčenine nájdeš aj tu na našej chemickej stránke: JODODUSÍK )
Vyhľadaj, pre ktorú časť ľudského tela je jód nevyhnutný?
Zisti, čo je najlepším zdrojom jódu pre človeka?
Pozri si video znázorňujúce sublimáciu a desublimáciu jódu (vyššie). Všimni si všetky skupenstvá, ktorými jód prechádzal a priraď správne dvojice:
Vzdelávacia oblasť: LÁTKY A ICH VLASTNOSTI Tematický celok: ZMESI A CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY Téma: SUBLIMÁCIA KYSELINY BENZOOVEJ
Medzi skupenské premeny patrí aj SUBLIMÁCIA. Existuje množstvo chemických látok, ktoré môžu sublimovať, teda prejsť z tuhého skupenstva rovno do plynného. K takýmto chemickým látkam patrí aj kyselina benzoová (používame ju do našich „snežidielok“ ,pretože je veľmi málo rozpustná vo vode). Za normálnych podmienok tvorí bezfarebné alebo biele kryštáliky bez zápachu, ale pri teplote nad 100°C sublimuje (jej pary sú dráždivé a zapáchajú). Kyselina benzoová sa používa ako konzervačná prísada na konzerváciu potravín (napr. v produkte DEKO).
V nasledujúcom videu si môžeš pozrieť zaujímavú sublimáciu a následne desublimáciu kyseliny benzoovej.
!! Pokiaľ si chceš experiment vyskúšať doma, dbaj na bezpečnosť práce !!
Do hrnčeka nasyp 1 polievkovú lyžičku prípravku DEKO.
Hrnček prikry sklenou nádobou, v ktorej je niekoľko kociek ľadu.
Hrnček postav na mierny zdroj tepla a začni opatrne zahrievať.
Fotografie sublimácie kyseliny benzoovej od žiakov
Tipy
Ako aparatúru k sublimácii kyseliny benzoovej môžeš použiť aromalampu so sviečkou. Namiesto odparovacej misky aromalampy použiješ sklený pohár, do ktorého nasypeš kyselinu benzoovú a prikryješ miskou s ľadom. „Snehovú búrku“ takto môžeš cez sklenú stenu pohára krásne pozorovať.
Ak sa ti podarí zoškrabať čisté kryštáliky kyseliny benzoovej vytvorené desublimáciou v tvojom experimente zo stien nádobky, môžeš si ich odložiť k ďalšiemu experimentu.
Vyskúšaj do vnútra pohára/nádobky, v ktorej bude sublimovať kyselina benzoová, vložiť suchú vetvičku, šišku, vyschnuté súkvetie rebríčka…
Vyhľadaj, medzi ktoré chemické zlúčeniny kyselina benzoová patrí?
Zisti, prečo sa kyselina benzoová používa ako konzervačná látka.
Uveď na čo presne sa používa prípravok DEKO.
Zisti koľko % kyseliny benzoovej tento prípravok obsahuje? Čo iné okrem tejto kyseliny obsahuje? Akú zmes (podľa rozdelenia zmesí) DEKO predstavuje? Zdôvodni.
Vysvetli výstražné piktogramy, ktoré označujú nebezpečné vlastnosti chemickej látky kyseliny benzoovej.
Kyselina benzoová sa používa aj v lekárstve a kozmetike. Zisti v akých prípravkoch a na čo sú určené.
Kyselina benzoová sa nachádza bežne v prírode. Vyhľadaj a vymenuj rastliny, plody, ktorých je súčasťou.
Napriek tomu, že kyselina benzoová je súčasťou množstva látok využívaných človekom, je mierne toxická. Popremýšľaj (vyhľadaj), čo to môže znamenať a aké množstvo je pre človeka nebezpečné.
Opíš, čo sa dialo s kyselinou benzoovou, keď si ju začal zahrievať. Vyhľadaj, pri akej teplote k tomuto javu dochádza. Ako sa volá tento jav?
Kvôli čomu si hrnček s DEKOm prikryl nádobkou s kockami ľadu? Čo ľad spôsobil? Čo vznikalo v hrnčeku? Čo ti to pripomínalo?
Kryštáliky kyseliny benzoovej v polarizovanom svetle cez mikroskop, L. Dovalová
Vzdelávacia oblasť: LÁTKY A ICH VLASTNOSTI Tematický celok: ZMESI A CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY Téma: SKUPENSTVO LÁTOK
Experiment: Roztápanie kocky ľadu
Úlohy:
Pozoruj vlastnosti kocky ľadu
Pozoruj, čo sa deje s kockou ľadu pri jej zahrievaní, ako sa menia jej vlastnosti
Pozorovanie:
ĽAD (kocka ľadu) – pevný, tvrdý, nedá sa stlačiť, má daný tvar VODA (voda v pohári) – tekutá, dá sa prelievať, mení tvar – prispôsobuje sa tvaru nádoby VODNÁ PARA – rozplýva sa v priestore, zaberá veľký objem, stlačiteľná
Stavebná častica látky v akomkoľvek skupenstve je rovnaká.
Tuhá látka
stavebné častice sú usporiadané pravidelne a tesne vedľa seba
častice sa nemôžu voľne pohybovať, len otáčať okolo svojej osi
medzi časticami pôsobia veľké sily
Kvapalná látka
medzi časticami sú malé vzdialenosti
častice sa voľne pohybujú
medzi časticami pôsobia menšie sily
Plynná látka
medzi stavebnými časticami sú veľké vzdialenosti
častice sa úplne voľne pohybujú
medzi časticami pôsobia len veľmi malé sily
Rozdiely v skupenstvách chem. látok sú spôsobené:
rozdielnym usporiadaním stavebných častíc
rôznymi príťažlivými silami medzi stavebnými časticami
rôznou pohyblivosťou stavebných častíc
Skupenské premeny:
TOPENIE – tuhá látka sa mení na kvapalnú (teplota topenia Tt), napr. ľad na vodu
TUHNUTIE – kvapalná látka sa mení na tuhú (teplota tuhnutia = teplote topenia, Tt), napr. voda na ľad
VYPAROVANIE – Kvapalná látka sa mení na plynnú (teplota vyparovanie), napr. voda na paru)
KONDENZÁCIA (skvapalňovanie) – plynná látka sa mení na kvapalnú, napr. para na vodu
SUBLIMÁCIA – tuhá látka sa mení na plynnú
DESUBLIMÁCIA – plynná látka sa mení na tuhú
Chemické látky schopné sublimovať (desublimovať): – jód, – suchý ľad – oxid uhličitý, – naftalén (tabletky proti moliam), – voda (sušenie prádla v zime), – kyselina benzoová (konzervant)
Potrava pre živočíchy je veľmi dôležitým zdrojom ich energie. Tráviaca sústava sa vyvíjala spolu so živočíchmi od tej najjednoduchšej po tú najdokonalejšiu.
Každá škola je súčasťou širšieho priestoru, v ktorom sú aj jej bývalí žiaci. Prieskumy naznačujú, že by celkom radi spolupracovali so školou, ktorú kedysi navštevovali. V krátkom videu som skúsil zhrnúť, prečo a ako začať spolupracovať s absolventmi.
O grant sa vo firemných nadáciách uchádza veľa projektov. Omnoho viac ako môže darca podporiť. Ako teda napísať projekt tak, aby uspel? Magický trik nemám ani ja, v krátkom videu vám ponúkam aspoň zopár odporúčaní, ktoré sa mi osvedčili.
Na našej webovej stránke používame cookies. Používanie určitých druhov cookies je nevyhnutné na neobmedzené používanie našej webovej stránky. Môžete nám tiež dať svoj súhlas s používaním iných ako nevyhnutných cookies - s Vaším súhlasom budeme spracúvať Vaše údaje aj na analytické a marketingové účely a na zobrazovanie personalizovaného obsahu. V takom prípade nám udelíte súhlas aj na spracúvanie osobných údajov mimo Európskej únie - v USA a v Írsku. Ďalšie informácie nájdete v osobitných nastaveniach a v Informácii o spracúvaní údajov na našej webovej stránke. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.